poniedziałek, 17 czerwca 2013

Aspartam, to warto wiedzieć



Słodziki, aspartam, sugar free, light – takie sformułowania kuszą osoby na diecie. Szczególnie jeśli znajdują się na opakowaniach smakołyków, których odmawiamy sobie dla dobra szczupłej sylwetki. Cukier w wielu produktach to również swoisty znak zakazu dla osób chorych na cukrzycę. Dlatego warto poszukać, poczytać i dowiedzieć się co to jest aspartam, o którym pisze i mówi się dużo. Raz gorzej raz lepiej.

Według poważnej naukowej definicji to organiczny związek chemiczny, który jest jednym z estrów peptydowych. Można go dziś znaleźć w wielu produktach spożywczych, wbrew pozorom nie tylko w słodyczach. Aspartam to składnik napojów niskokalorycznych, również gazowanych. Znajdziemy go w gumach do żucia, kolorowych drażetkach. Ale także w wędlinach, konserwach rybnych, produktach w zalewie. Z aspartamu korzysta się również przy produkcji  leków, suplementów diety. Aspartam jest dodawany do wielu produktów, z tzw. grupy light, bez cukru, od jogurtów, przez słodycze po alkohole.
 

A zatem co to jest aspartam? Pomijając wzory i naukowe rozważania jest to alternatywa dla cukru, przy czym jest prawie 200 razy słodszy a dostarcza niemalże zerową ilość kalorii. Jest więc bardzo dobrym produktem dla osób, które chcą schudnąć albo nie chcą przytyć. Co to jest aspartam…? To słodycz dla osób z cukrzycą, dzięki zastosowaniu tego składnika, mogą skusić się na herbatniki, czekoladki czy inne słodkie małe co nieco.