Słodziki, aspartam, sugar free, light – takie sformułowania
kuszą osoby na diecie. Szczególnie jeśli znajdują się na opakowaniach
smakołyków, których odmawiamy sobie dla dobra szczupłej sylwetki. Cukier w
wielu produktach to również swoisty znak zakazu dla osób chorych na cukrzycę.
Dlatego warto poszukać, poczytać i dowiedzieć się co to jest aspartam, o którym pisze i mówi się dużo. Raz gorzej raz
lepiej.
Według poważnej naukowej definicji to organiczny związek
chemiczny, który jest jednym z estrów peptydowych. Można go dziś znaleźć w
wielu produktach spożywczych, wbrew pozorom nie tylko w słodyczach. Aspartam to
składnik napojów niskokalorycznych, również gazowanych. Znajdziemy go w gumach
do żucia, kolorowych drażetkach. Ale także w wędlinach, konserwach rybnych,
produktach w zalewie. Z aspartamu korzysta się również przy produkcji leków, suplementów diety. Aspartam jest
dodawany do wielu produktów, z tzw. grupy light, bez cukru, od jogurtów, przez
słodycze po alkohole.
A zatem co to jest aspartam? Pomijając wzory i naukowe rozważania jest to alternatywa dla cukru, przy czym jest prawie 200 razy słodszy a dostarcza niemalże zerową ilość kalorii. Jest więc bardzo dobrym produktem dla osób, które chcą schudnąć albo nie chcą przytyć. Co to jest aspartam…? To słodycz dla osób z cukrzycą, dzięki zastosowaniu tego składnika, mogą skusić się na herbatniki, czekoladki czy inne słodkie małe co nieco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.